Naravna hiša se pohvali kot najbolj energijsko varčna in hkrati prijazna do narave, saj je zgrajena po standardih, ki so okolju prijazni.

Način gradnje s prezračevano fasado, je moderen učinkovit način lesne gradnje z visoko stopnjo montažne izvedbe. V naravne hiše vgrajujemo biološko brezhibne, pretežno obnovljive, popolnoma reciklirne materiale, železo, les, steklo, celuloza. Objekt je lahko poljubne oblike in velikosti,prav tako oblika, nagib in kritina strehe, možna je podkletitev, po želji lahko tudi priključimo zimski vrt.

Da bi povečali udobnost stanovanja in izravnali nastale izgube toplote zaradi obnašanja uporabnikov, vgrajujemo stroškovno in zdravo talno ogrevanje, ki je priključeno na toplotno črpalko zrak-voda, v katero je vgrajen zalogovnik tople vode. Prezračevanje v naravni hiši se izvede preko posebno izdelanih komornih oken, ki jih po potrebi odpiramo ročno, ali pa na električni pogon. Ta način prezračevanja popolno nadomešča prezračevanje objekta z rekuperatorji (ti so znani po visoki nabavni ceni, ter stroških vzdrževanja)

 

Osnovne prednosti, ki jih ponuja gradnja Naravne hiše, v primerjavi z ostalimi nizko energijskimi in pasivnimi hišami so:

 

  • do 80 % nižje stroške ogrevanja in obratovanja
  • do 90 % manj primarne energije
  • ni potrebe za vgradnjo parne zapore
  • hiša ne potrebuje prezračevalne naprave
  • fosilna in električna energije za ogrevanje niso potrebna
  • bivanje v taki hiši razbremenjuje okolje z več kot 95 % manj CO2

 

Naravne hiše so zdrave zahvaljujoč sistemu prezračevane fasade, saj vodna para prosto prehaja iz notranjosti navzven zato ne potrebujejo nobene zatesnitve pred vetrom, nobene parne zapore, nobene drage in nezdrave prezračevalne naprave ter nobene potratne naprave za ogrevanje. Zaradi nezapletenega načina gradnje z naravnimi materiali omogočajo stanovalcem zdravo bivanje in so okolju prijazne.

Naravne zdrave hiše so “nič energijske hiše, torej 0-litrske hiše”